Αμφεταμίνες

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ

Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: κουκλίτσες, σπιντάκια

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ

Οι αμφεταμίνες είναι χημικές ουσίες με διεγερτική επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ).

Μοιάζουν χημικά με την αδρεναλίνη, ουσία που παράγεται από τον οργανισμό του ανθρώπου.

Ιστορικά στοιχεία

Οι αμφεταμίνες παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1887, αλλά οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ανακαλύφθηκαν το 1927.

Χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία του άσθματος και της ναρκοληψίας (ασθένεια όπου ο άρρωστος καταλαμβάνεται από ξαφνικές κρίσεις «ύπνου»). Το 1937 χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία υπερκινητικών παιδιών.

Κατά τη διάρκεια τοθ Β’ παγκοσμίου πολέμου, οι αμφεταμίνες γνώρισαν μεγάλη διάδοση στους στρατούς των Βρετανών, Γερμανών, Ιαπώνων και Αμερικανών, λόγω των ιδιοτήτων τους:

· Αύξηση της εγρήγορσης στη μάχη,

· Καταπολέμηση της κόπωσης,

· Άνοδο ηθικού,

· Καταπολέμηση της ανάγκης για ύπνο.

Η πρώτη συστηματική κατάχρηση έγινε στην Ιαπωνία μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Μετά τον πόλεμο έγιναν δημοφιλείς μεταξύ των εργαζομένων την νύχτα, καθώς και των φοιτητών, καθηγητών και επιστημόνων οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίζουν την κούραση και να αυξάνουν την αντοχή και την απόδοσή τους.

Γνώρισαν μεγάλη διάδοση κατά τη δεκαετία τοθ ’60 στα νεανικά κινήματα της εποχής. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Μεγάλη χρήση έγινε επίσης από παχύσαρκα άτομα, λόγω της ιδιότητας των αμφεταμινών να «κόβουν» την όρεξη.

Οι αμφεταμίνες από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 δεν παρασκευάζονται πια φαρμακευτικά και βρίσκονται μόνο στην παράνομη αγορά.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Οι αμφεταμίνες συνήθως χρησιμοποιούνται σε μορφή χαπιού ή κάψουλας, άλλα στο παράνομο εμπόριο μπορεί να έχουν και τη μορφή άσπρης, κίτρινης ή ποζ σκόνης. Κυκλοφορούν επίσης σε μορφή μικρών συμπαγών κομματιών. Συνήθως οι παράνομες αμφεταμίνες είναι «κομμένες», δηλ. αναμειγμένες με άλλες σκόνες που μοιάζουν με αυτές.

Οι αμφεταμίνες δρουν τόσο στο ΚΝΣ όσο και στο περιφερειακό νευρικό σύστημα. Υπάρχουν ομοιότητες με τη δράση της κοκαΐνης. Η δράση τους διαρκεί περίπου 6 ώρες και μπορούν να ανιχνευτούν στα ούρα περίπου 4 μέρες μετά τη χρήση.

Οι αμφεταμίνες συνήθως λαμβάνονται από το στόμα. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και εισπνεόμενες από τη μύτη ή και να καπνιστούν αναμειγμένες με καπνό. Όταν είναι σε μορφή κομματιών μπορούν να διαλυθούν στο νερό και να γίνουν ενέσιμο διάλυμα. Στην περίπτωση αυτή, αν δεν έχουν διαλυθεί καλά, η χρήση τους είναι πολύ επικίνδυνη καθώς μπορούν να προκαλέσουν θρομβώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΩΝ

Οι αμφεταμίνες δρουν σε 15 ως 30 λεπτά και η δράση τους διαρκεί περίπου 6 ώρες. Δημιουργούν στο χρήστη αίσθημα ενεργητικότητας, διαύγεια μυαλού, όξυνση της πνευματικής λειτουργίας και απώλεια της αίσθησης της πείνας. Παρουσιάζονται επίσης σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, υπέρταση, εφίδρωση ή κρυάδες, ναυτία και εμετοί. Οι χρήστες αμφεταμινών παρουσιάζουν επίσης διαστολή της κόρης, λογόρροια, και είναι συχνά επιθετικοί.

Στην περίπτωση της ενδοφλέβιας χορήγησης της αμφεταμίνης, ο χρήστης έχει ένα απότομο και βίαιο αίσθημα ευφορίας και αυτοπεποίθησης. Αν η δόση είναι μεγάλη, ακολουθεί σύγχυση, συγκεχυμένο λεξιλόγιο, άγχος και ανησυχία. Μπορεί να επέλθει συγκοπή ή πόνος στο θώρακα. Μετά το τέλος της επίδρασης μεγάλων δόσεων ακολουθεί δυσφορία, άγχος, τρέμουλο, αίσθημα κόπωσης και κατάθλιψη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΩΝ

Η συστηματική χρήση των ουσιών αυτών προκαλεί ανοχή και ψυχική εξάρτηση. Μετά τη διακοπή της χρήσης σημαντικών δόσεων αμφεταμινών για πολλές ημέρες, παρουσιάζονται συμπτώματα στέρησης. Αυτά είναι: αίσθηση δυσφορίας (κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα, κ.α.), κόπωση, αϋπνία ή –αντίθετα- υπνηλία, και ψυχοκινητική διέγερση. Κατά την περίοδο αυτή υπάρχει κίνδυνος για αυτοκτονία.

Μετά από επαναλαμβανόμενη μακροχρόνια χρήση, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ψύχωσης. Η πρώτη διαπίστωση του γεγονότος έγινε πειραματικά το 1938. Παρανοϊκού τύπου ψυχωτική αντίδραση είναι δυνατόν να εμφανιστεί και μετά από 1-5 μέρες συστηματικής χορήγησης. Μετά μία βδομάδα αποχής από τη χρήση αμφεταμινών, ο χρηστής επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Συνήθη συμπτώματα είναι:

· Παρανοειδής επεξεργασία

· Διωκτικό παραλήρημα

· Υπερκινητικότητα

· Ευερεθιστότητα

· Ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις

· Αλλαγές στην αντίληψη του σώματος