Εισπνεόμενα

ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ/ΠΤΗΤΙΚΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ

Τα εισπνεόμενα είναι ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης του ατόμου. ΟΙ ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται αν εισπνεύσουμε τα αέρια που δημιουργούν. Πρόκειται για πτητικούς υδρογονάνθρακες δηλαδή ενώσεις υδρογόνου και άνθρακα, που παράγονται από το πετρέλαιο, το κάρβουνο και τη ζύμωση φυτικών υλών. Χρησιμοποιούνται συνήθως ως διαλύτες σε προϊόντα που στερεοποιούνται πολύ εύκολα. Οι πιο συχνά εισπνεόμενες ουσίες είναι το τολουένιο, η ακετόνη και το βουτάνιο. Οι ουσίες αυτές περιέχονται σε πάρα πολλά είδη καθημερινής χρήσης, όπως:

· ουσίες στεγνού καθαρίσματος

· διαλυτικά (ασετόν, νέφτι κ.α.)

· ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα υπό μορφή σπρέι

· ουσίες που περιέχονται σε κόλλες

· διορθωτικά υγρά

· αέριο για αναπτήρες

Ένα μέσο σπίτι περιέχει παραπάνω από τριάντα ουσίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εισπνεόμενα.

Ιστορικά στοιχεία

Η συνήθεια της χρήσης εισπνεόμενων έχει τις ρίζες της στο 18ο και 19ο αιώνα, όταν εμφανίστηκε το φαινόμενο της εισπνοής αιθέρα και χλωροφορμίου για λόγους «αναψυχής».

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Moreau de Tours μίλησε για τον «αιθερισμό», δηλαδή τον εθισμό στον αιθέρα.

Το φαινόμενο της χρήσης εισπνεόμενων ουσιών εμφανίστηκε την τελευταία δεκαετία σε πολύ νέα παιδιά, κυρίως αγόρια, που χρησιμοποιούν τα εισπνεόμενα για να «διασκεδάσουν» και να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους.

Είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στις φτωχογειτονιές της Νοτίου Αμερικής (κυρίως της Βραζιλίας), μεταξύ των εγκαταλελειμμένων παιδιών, και συνδέεται συχνά νε τα φαινόμενα της παιδικής εγκληματικότητας και πορνείας.

ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ

Τα αέρια που αναδύονται από τις ουσίες αυτές απορροφώνται από τους πνεύμονες και φθάνουν στον εγκέφαλο. Μερικά από τα άμεσα αποτελέσματα της εισπνοής είναι ευφορία, φυσική χαλάρωση και σύγχυση, ενώ κάποια άλλα οφείλονται στη μείωση του οξυγόνου που προκαλείται μ’ αυτόν τον τρόπο. Καταστέλλονται επίσης η αναπνοή και ο σφυγμός.

Η εμπειρία που προκύπτει είναι παρόμοια με την αλκοολική μέθη. Πονοκέφαλος και εμετός είναι πολύ συχνά συμπτώματα, ειδικά στους πρωτόπειρους.

Η συνέχιση των εισπνοών οδηγεί σε αποπροσανατολισμό, υπνηλία, μούδιασμα και απώλεια αισθήσεων. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά σε περιπτώσεις που ο χρήστης έχει κλείσει το κεφάλι του μέσα σε σακούλα χωρίς να βρίσκεται κοντά του κάποιος άλλος. Μερικές φορές αναφέρονται και ψευδαισθήσεις.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ

Το φαινόμενο της χρήσης των εισπνεόμενων είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο και έτσι υπάρχουν λίγες πληροφορίες για τα αποτελέσματα που δημιουργεί η χρόνια χρήση.

Έρευνες σε βιομηχανικούς εργάτες, που είναι συνεχώς εκτεθειμένοι σε αέρια διαλυτών, δείχνουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για το συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

Παρόλο που δεν υπάρχουν σίγουρα ιατρικά συμπεράσματα, παρόμοια προβλήματα έχουν παρατηρηθεί σε χρόνιους χρήστες εισπνεόμενων. Έξαλλου, επειδή τα εισπνεόμενα –όπως και το οινόπνευμα- έχουν επίδραση στην κριτική ικανότητα του ατόμου και στον αυτοέλεγχό του, πολλές φορές η χρήση τους απελευθερώνει την επιθετικότητά προκαλώντας προβλήματα παραβατικότητας και βίαιης συμπεριφοράς.

Η επιθετικότητα αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο (απουσίες, επιθετικότητα στο σχολείο, κ.λπ.).

Σχεδόν όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι η χρήση τολουένιου και ακετόνης (ουσίες που περιέχονται σε πολλές κόλλες), εφόσον γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα, δεν φαίνεται να προκαλούν χρόνιες βλάβες στον οργανισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν αναφερθεί αιφνίδιοι θάνατοι από εισπνοές βουτανίου.