Συνθετικά ναρκωτικά

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

DESIGNER DRUGS (ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Ναρκωτικές ουσίες στις οποίες η χημική δομή έχει μερικώς διαφοροποιηθεί με σκοπό:

  1. την «βελτίωση» της δράσης τους
  2. την αποφυγή του νομοθετικού ελέγχου

Τα συχνότερα ναρκωτικά σχεδιαστών είναι τα παράγωγα της αμφεταμίνης που κυκλοφορούν στην αγορά ως «έκσταση» (XTC) και ICE.

Κάτω από το γενικό αυτό όρο όμως κυκλοφορούν και άλλα συνθετικά ναρκωτικά παράγωγα αμφεταμινών, φαινκυκλιδίνης (PCP) και παραισθησιογόνων (PMMA, 4-MTA, MBDB, GHB, Κεταμίνη).

Σύμφωνα με την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας, τα συνθετικά ναρκωτικά σε μερικές χώρες της Ε.Ε. τείνουν να γίνουν η δεύτερη πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουσία μετά τη Κάνναβη ειδικά στους νέους (ΕΚΠΝΤ 2002).

ΕΚΣΤΑΣΗ (MDA ή MDMA)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΕΚΣΤΑΣΗ» (MDA ή MDMA)

«Έκσταση» είναι το χημικό όνομα μιας ουσίας που είναι γνωστή ως MDMA. Βασικό συστατικό του «έκσταση» είναι η αμφεταμίνη. Δεν είναι διαθέσιμο φαρμακευτικά και παράγεται μόνο από παράνομα εργαστήρια. Είναι ένα δύσκολα κατηγοριοποιήσιμο «ναρκωτικό», και έχει τα αποτελέσματα τόσο των παραισθησιογόνων όσο και των αμφεταμινών.

Ιστορικά στοιχεία

Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1914 από τη φαρμακευτική εταιρία Merck ως δυνατό ανορεξικό, λόγω της σχέσης του με τις αμφεταμίνες. Δεν πήρε όμως ποτέ το «χρίσμα» του φαρμάκου, και έτσι εγκαταλείφθηκε για να ξαναεμφανιστεί στη δεκαετία του ’70.

Χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει την επικοινωνία στη θεραπευτική σχέση σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα.

Συνδέθηκε με μουσικά κινήματα όπως της acid μουσικής και –τελευταία- της Rave.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Το «έκσταση» κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή χρωματιστών χαπιών ή σε κάψουλες. Τα χάπια του «έκσταση» έχουν συνήθως διάφορα σχέδια, όπως καρδιές, αστέρια κ.λπ.

Οι χρήστες το χρησιμοποιούν από το στόμα σε ποσότητες ενός ή περισσοτέρων χαπιών τη φορά.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις χρήσης από τη μύτη καθώς και περιπτώσεις ενέσιμης χρήσης.

ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ «ΕΚΣΤΑΣΗ»

Η επίδρασή του αρχίζει 30 λεπτά μετά την κατάποση, φθάνει στο έπακρο σε 1 ½ ώρα περίπου και διαρκεί περί τις 3 ώρες. Προσφέρει στον χρήστη ένα αίσθημα ηρεμίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενεργητικότητα, και δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας με τους γύρω του.

Ρυπικό χαρακτηριστικό των ουσιών αυτών είναι η ικανότητά τους να προκαλούν αλλοιώσεις της αισθητηριακής αντίληψης. Η αντίληψη των διαστάσεων και των αποστάσεων αλλοιώνεται καθώς επίσης και η αντίληψη της εικόνας του σώματος. Έχει αναφερθεί επίσης αίσθηση αποκόλλησης μελών του σώματος. Ο χρόνος φαίνεται εξαιρετικά σύντομος ή διάχυτος. Ο χρήστης αντιλαμβάνεται με υπερβολικό τρόπο τα ερεθίσματα που προσλαμβάνει τόσο από το σώμα του όσο και από το περιβάλλον. Μπορούν να εμφανιστούν οπτικές παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις. Η αίσθηση της μουσικής γίνεται πιο έντονη. Η πίεση ανεβαίνει καθώς και ο ρυθμός της καρδιάς και η θερμοκρασία του σώματος.

Έχουν σημειωθεί και περιστατικά αιφνιδίων θανάτων από υπερθερμία, καθώς το «έκσταση» χρησιμοποιείται για να αυξήσει την αντοχή των νέων στα ολονύκτια rave πάρτι. Στα πάρτι αυτά, ο συνδυασμός της ατμόσφαιρας, της έντασης, της κούρασης και της επίδρασης του χαπιού στη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία.

Μετά το τέλος της επίδρασης του «έκσταση» -συνήθως- ακολουθεί ένα αίσθημα κόπωσης και αδιαθεσίας που διαρκεί περίπου 24 ώρες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ «ΕΚΣΤΑΣΗ»

Επειδή το «έκσταση» δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ φαρμακευτικά, δεν υπάρχουν σίγουρες πληροφορίες για τις μακροχρόνιες συνέπιες του στον οργανισμό του ανθρώπου.

Πιστεύεται ότι δεν προκαλεί σωματική εξάρτηση, αλλά η συγγένειά του με τις αμφεταμίνες δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με την άποψη αυτή.

ΚΕΤΑΜΙΝΗ

Η Κεταμίνη συντέθηκε για πρώτη φορά το 1962 και χρησιμοποιήθηκε στο Βέλγιο το 1963. Χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό και αναλγητικό στην κτηνιατρική κυρίως και πιο σπάνια στους ανθρώπους.

Συνήθως η χορήγησή της είναι ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή. Λόγω της πολυπλοκότητας της παρασκευής της, πιστεύεται ότι η Κεταμίνη που κυκλοφορεί για ευφορική χρήση, προέρχεται από παράνομη διάθεση νόμιμων αποθεμάτων. Πωλείται συνήθως ως «Έκσταση». Στην πιάτσα συναντάται ως σπέσιαλ-Κ, ΚιτΚάτ, Βιταμίνη-Κ, σούπερ-Κ, κ.α. Τα χάπια Κεταμίνης που κυκλοφορούν στην παράνομη αγορά έχει βρεθεί ότι περιέχουν επίσης ψευδοεφεδρίνες, εφεδρίνες, καφεΐνη, αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες και MDMA σαν ουσίες νοθείας.

ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η Κεταμίνη είναι ένα «διασπαστικό αναισθητικό». Ο όρος διασπαστικό σημαίνει ότι προκαλεί δύο βασικές αντιδράσεις. Η πρώτη είναι μια εξασθένηση της ετοιμότητας αντίδρασης όχι μόνο στον πόνο αλλά και στα γενικότερα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Η δεύτερη αφορά στην εμπειρία του «διαχωρισμού» που προκαλεί μεταξύ πνεύματος και σώματος.

Αντίθετα από τα άλλα αναισθητικά επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημα αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και ανεβάζοντας την αρτηριακή πίεση. Έτσι η χρήση της ουσίας μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές διαταραχές σε άτομα με καρδιακό πρόβλημα.

Με τη χρήση της Κεταμίνης αναζητείται, από το χρήστη, η εμπειρία της κατάργησης των αισθητηριακών ορίων. Ένα είδος ψυχεδελικής εμπειρίας με μεταβολές της αντίληψης τόσο αναφορικά με τον εαυτό του όσο και αναφορικά με τους άλλους.

Άλλες συνέπιες της χρήσης είναι: άγχος, διέγερση, απώλεια της αίσθησης του κινδύνου, οπτικές παραισθήσεις, κ.α.

Τα αποτελέσματα της χρήσης της Κεταμίνης εξαρτώνται κύρια από την ποσότητα που χρησιμοποιείται.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ανοχή στη χρήση Κεταμίνης αναπτύσσεται γρήγηρα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δόσης με άγνωστες τοξικολογικές συνέπιες.

Δεν υπάρχουν αρκετά βιβλιογραφικά στοιχεία για περιπτώσεις μακροχρόνιας χρήσης της Κεταμίνης.

Έχουν αναφερθεί από το 1966 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην τοξικολογική εξέταση των οποίων ανιχνεύτηκε Κεταμίνη αλλά δεν έχει διαπιστωθεί ότι ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στον θάνατο ήταν η ουσία αυτή.

Ένας κίνδυνος σοβαρός πηγάζει από το γεγονός ότι η Κεταμίνη κυκλοφορεί ως χαπάκι αρκετά όμοιο στην μορφή με τα χάπια της ουσίας «έκσταση». Το γεγονός αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο διότι οι χρήστες «έκσταση» είναι δυνατόν να μπερδευτούν και να χρησιμοποιήσουν Κεταμίνη αντί για «έκσταση». Αυτό μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπιες με δεδομένο το ότι η Κεταμίνη είναι δραστικότερη και πιο επικίνδυνη ουσία από το «έκσταση».