Νέα-Ανακοινώσεις

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας του νομού μας ''ΠΝΟΗ'', ενημερώνει ότι, λόγω της παράτασης των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων για τις συναθροίσεις, θα υλοποιεί τις ομάδες διαδικτυακά. Επισυνάπτεται μια φόρμα για εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία θα αποστέλλεται στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Η νομοθεσία για τα ναρκωτικά σε αρχείο pdf


09/10/2019

ΚΡΑΥΓΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
από το ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα 

Μέλη, γονείς, εργαζόμενοι, εθελοντές, φίλοι, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, όλοι μαζί ενάντια στην αυταρχική κυβερνητική πολιτική για τις εξαρτήσεις. 


Όλοι μαζί  στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ζητάμε:

  • την άμεση ανάκληση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ
  • τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες
  • την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.
  • την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

          

             

     

                                                                                                                                               

05.03.2019 | Δελτία Τύπου


ΚΕΘΕΑ: Παρουσίαση της έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών 2018

alt


INCB: Η ανεπάρκεια στο ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιατρική κάνναβη, έχει αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία

Η ιατρική χρήση κάνναβης, καθώς και η χρήση της για μη ιατρικούς σκοπούς είναι στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ (INCB) που ανακοινώθηκε σήμερα στην Αθήνα από το ΚΕΘΕΑ.

Ιατρική χρήση της κάνναβης

Το ΙNCB (Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών) προειδοποιεί ότι τα προγράμματα ιατρικής χρήσης κανναβινοειδών που δεν ελέγχονται επαρκώς μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και να αυξήσουν τη χρήση μη ιατρικής κάνναβης στους ενήλικες. Μπορεί επίσης να συμβάλουν στη νομιμοποίηση της μη ιατρικής χρήσης της κάνναβης, αποδυναμώνοντας την αντίληψη του κοινού για τους κινδύνους της χρήσης της ουσίας και καθησυχάζοντας την ανησυχία του σχετικά με τη λεγόμενη «ψυχαγωγική» χρήση της κάνναβης, ιδίως μεταξύ των νέων.

Σύμφωνα με το INCB, το ανεπαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο αυξάνει τον κίνδυνο εκτροπής της κάνναβης στη μη ιατρική χρήση, καθώς η ουσία καθίσταται ευρύτερα διαθέσιμη.

Το INCB καλεί τις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα ιατρικής κάνναβης:

  • να θέτουν την παραγωγή και προμήθεια υπό κρατικό έλεγχο,
  • να διασφαλίζουν ότι τα φαρμακευτικά κανναβινοειδή χρησιμοποιούνται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση,
  • να μην επιτρέπουν τη χρήση κανναβινοειδών στην ιατρική πρακτική χωρίς αποδείξεις ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τον συγκεκριμένο κάθε φορά ιατρικό σκοπό, σεβόμενες το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχουν θεσπίσει για τα φάρμακα.

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι η προσωπική καλλιέργεια για ιατρικούς σκοπούς αυξάνει τον κίνδυνο εκτροπής και ενέχει κινδύνους για την υγεία, καθώς δεν εξασφαλίζει σταθερότητα στη δοσολογία και στα επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης (THC). Υπογραμμίζει επίσης ότι το κάπνισμα της κάνναβης δεν είναι ιατρικά αποδεκτός τρόπος για να λαμβάνει κάποιος τυποποιημένες δόσεις κανναβινοειδών, και ενέχει κινδύνους για την υγεία των ασθενών από την εισπνοή των καρκινογόνων ουσιών και των τοξινών που περιέχονται στον καπνό της κάνναβης.

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης

Σχετικά με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι εντάσσονται αποτελεσματικά σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας για τους εξαρτημένους με απώτερο στόχο τη θεραπεία και την απεξάρτηση. Οι ΧΕΧ δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα προγράμματα μείωσης της ζήτησης, ιδίως την πρόληψη και τη θεραπεία. Επίσης χρειάζεται να προλαμβάνεται η ακούσια ενθάρρυνση της χρήσης και της διακίνησης μέσα και γύρω από αυτούς τους χώρους.

Παγκόσμια Ανασκόπηση

Στην Ευρώπη περίπου 1 εκατομμύριο κατασχέσεις παράνομων ναρκωτικών αναφέρθηκαν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016. Οι κατασχέσεις κάνναβης αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 70% των συνολικών κατασχέσεων. Οι χώρες της ΕΕ έχουν γίνει σημαντική πηγή του οξικού ανυδρίτη, πρόδρομης ουσίας της ηρωίνης, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και παράνομα εργαστήρια μετατροπής της μορφίνης σε ηρωίνη. Η καθαρότητα της κοκαΐνης είναι η υψηλότερη εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αν και η τιμή της έχει παραμείνει σταθερή, ενώ αυξάνεται και η διαθεσιμότητα του κρακ. Παράλληλα, αναβιώνει η παράνομη αγορά του «έκσταση», όπως φαίνεται από την αύξηση των σημείων παραγωγής και των κατασχέσεων. Σχεδόν μία νέα ψυχοδραστική ουσία εντοπίζεται κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, κυρίως κάποιο συνθετικό κανναβινοειδές και δευτερευόντως συνθετική καθινόνη.

Στην Αμερική, εντείνεται η επιδημία οπιοειδών στις ΗΠΑ με 70.000 θανάτους το 2017, αύξηση 10% σε σχέση με το 2016. Το κόστος της επιδημίας την ίδια χρονιά έφτασε τα 504 δισ. δολάρια, δηλαδή το 2,8% το ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο Καναδάς νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς, ενώ νομοθετικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την κάνναβη σημειώθηκαν και σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, με την Καλιφόρνια και το Βερμόντ επίσης να νομιμοποιούν τη μη ιατρική χρήση. Στη Νότια Αμερική η καλλιέργεια θάμνων κόκας και η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, γεγονός που φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στην ευρωπαϊκή και τη βορειοαμερικανική αγορά.

Η Αφρική συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως διαμετακομιστικό κέντρο για τη διακίνηση κοκαΐνης, με προορισμό κυρίως την Ευρώπη. Ανησυχία προκαλεί η χρήση και η διακίνηση τραμαδόλης, συνθετικού οπιοειδούς, μη υπαγόμενου σε διεθνή έλεγχο.

Στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία μειώνονται η παράνομη καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας και η δημοτικότητα της ηρωίνης, ενώ αυξάνονται ανησυχητικά η διακίνηση και η χρήση μεθαμφεταμίνης. Στην Κεντρική Ασία οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες, κυρίως τα συνθετικά κανναβινοειδή, φαίνεται να αντικαθιστούν σταδιακά την ηρωίνη και το όπιο ως βασικά ναρκωτικά επιλογής από τους νέους.

Στο Αφγανιστάν η παράνομη οικονομία οπιούχων ξεπέρασε αισθητά το επίπεδο των νόμιμων εξαγωγών της σε αγαθά και υπηρεσίες. Πολλές τοπικές κοινότητες φαίνεται να έχουν εξαρτηθεί περισσότερο από την καλλιέργεια και διακίνηση οπιούχου παπαρούνας, για να επιβιώσουν. Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση για διεθνή συνεργασία και στήριξη προς το Αφγανιστάν. Η αστάθεια και οι ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνέχισαν να διευκολύνουν τη διακίνηση ουσιών στην περιοχή. Φαίνεται ότι οι απομιμήσεις «captagon» έχουν γίνει ναρκωτικό επιλογής στις εμπόλεμες ζώνες και πηγή εισοδήματος για ομάδες τρομοκρατών και εξεγερμένων.

Στην Ωκεανία, όπου η κάνναβη εξακολουθεί να είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ναρκωτική ουσία, ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη διάδοση κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Στην Αυστραλία σημειώνεται ρεκόρ εικοσαετίας στους θανάτους από ναρκωτικά.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Κυρίως με αφορμή εξελίξεις σε χώρες της Ασίας, όπως για παράδειγμα ότι το Μπανγκλαντές, η Σρι Λάνκα και η Ινδία εξετάζουν τη διεύρυνση της εφαρμογής της θανατικής ποινής για τα συνδεόμενα με τα ναρκωτικά αδικήματα, η Επιτροπή τονίζει ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή της αναλογικότητας. Καταδικάζει επίσης την εξωδικαστική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με τα ναρκωτικά αδικημάτων και καλεί για την αντιμετώπισή τους μέσα από το επίσημο σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης.

Πρόσβαση σε ναρκωτικά φάρμακα

Σημαντικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει η διαθεσιμότητα ελεγχόμενων φαρμάκων και, ειδικότερα, η άνιση πρόσβαση σε αυτά. Ως βασικές αιτίες αναφέρονται η έλλειψη κατάρτισης ή ευαισθητοποίησης, προβλήματα στην προμήθεια ελεγχόμενων φαρμάκων και οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι. Σε ό,τι αφορά τα αναλγητικά οπιοειδή  η Βόρεια Αμερική είναι η περιοχή με το υψηλότερο επίπεδο διαθεσιμότητας, με δεύτερη τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Σημαντικές είναι και οι παγκόσμιες διαφορές στην κατανάλωση ψυχοτρόπων φαρμάκων, όπως των αντιεπιληπτικών.

Έκθεση για τις πρόδρομες ουσίες

Ένα βασικό πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα πρόδρομων ουσιών των συνθετικών ναρκωτικών που δεν έχουν νόμιμες χρήσεις, αλλά σχεδιάζονται ειδικά για την καταστρατήγηση των ελέγχων. Η Επιτροπή μαζί με την Ετήσια Έκθεσή της εκδίδει συνοδευτική έκθεση για το θέμα αυτό.

Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ (αναδημοσίευση 21/3/2019)
logo new1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

To 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας με θέμα:


H διαχρονική πορεία της πρόληψης ως μοχλός κοινωνικής ενδυνάμωσης


θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου του 2018

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η συμβολή στον επιστημονικό διάλογο γύρω από το ρόλο της Πρόληψης των Εξαρτήσεων, την προαγωγή της ψυχικής υγείας και η αναζήτηση προοπτικών στη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο συνάντησης και δικτύωσης επιστημόνων από το χώρο της υγείας, της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης και της ευρύτερης κοινότητας.


Προχωρούμε στη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε πνεύμα κριτικού αναστοχασμού, βασισμένου στην ανταλλαγή γνώσεων και επιστημονικών παραδειγμάτων στην ανοιχτή συζήτηση των δυσκολιών καθώς και των προοπτικών στις σύγχρονες συνθήκες.

Περισσότερες πληροφορίες

www.prolipsi-conference2018.gr
Follow-Up Συνέντευξης Τύπου: Στοιχεία 5ετίας και πρόταση για επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης

https://3.bp.blogspot.com/-m2I88V3Px6I/V2vzCHXoA4I/AAAAAAAAK_0/buMmNJdQIOkBEtOMXRQGyoJRKQqq6c74ACLcB/s1600/%25CE%25A3%25CF%2589%25CE%25BC%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25BF_1.jpg

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Αττικής, τονίζοντας τα παρακάτω:

Τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (εφεξής ΚΠ) αντιστοιχούν σε 67 αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, που έχουν συσταθεί στη βάση συνεργασιών της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφερειών) και τοπικών φορέων (επαγγελματικών συλλόγων, πολιτιστικών συλλόγων, εκκλησίας κ.ά.), προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην κοινότητα, με τη συμβατική επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ. Επιχορηγούνται κατά 50% από το Υπουργείο Υγείας και κατά 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν είναι υπηρεσίες των Δήμων, δεν είναι υπηρεσίες των Περιφερειών, δεν είναι υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, αλλά 67 διακριτές και αυτοδιοίκητες δομές.

Οι παρεμβάσεις των ΚΠ σχεδιάζονται και υλοποιούνται από διεπιστημονικές ομάδες κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Απευθύνονται κυρίως σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και σε άλλες ομάδες της κοινότητας της περιοχής τους (λ.χ. επαγγελματίες υγείας, ιερείς, στελέχη και στρατευμένους των Ένοπλων Δυνάμεων, εθελοντές), καθώς και στην εν γένει κοινότητα. Εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο μιας προσπάθειας (ανα)συγκρότησης δεσμών στην κοινότητα και ενίσχυσης της αυτονομίας των ανθρώπων-μελών της, ως προστατευτικών παραγόντων απέναντι στην εξάρτηση και σε κάθε είδους συμπεριφορά διαβρωτική για τον άνθρωπο και τις σχέσεις του. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται δεν επικεντρώνονται στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά περιλαμβάνουν ένα μεγαλύτερο φάσμα εξαρτήσεων και συμπεριφορών (λ.χ. προβληματική χρήση διαδικτύου, τζόγος, σχολική βία κ.ά.), την εν γένει προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας καθώς και, τέλος, την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής για θέματα που αφορούν την εξάρτηση και γενικότερα την ψυχοκοινωνική υγεία (οικογενειακές δυσκολίες, πένθη κ.ο.κ.), πάντοτε δε με επίκεντρο τη δουλειά στην κοινότητα, άρα στην πρωτογενή και καθολική πρόληψη.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο μιας κρίσης καθολικής και βαθιάς, που εντείνει τη ρευστότητα και τις πιέσεις στον ψυχισμό και τις σχέσεις του ανθρώπου, καθιστούν τις προσπάθειες πρόληψης της εξάρτησης αναγκαίες και απαιτητικές. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα αιτήματα της κοινωνίας προς τους/τις λειτουργούς των ΚΠ, τα οποία -παρότι το προσωπικό των ΚΠ παρέμεινε αριθμητικά σταθερό- μεταφράστηκαν σε σταθερά αυξανόμενο αριθμό παρεμβάσεων, όπως αποτυπώνεται σε διαδοχικές ετήσιες Εκθέσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ).

Ενδεικτικά θα αναφερθούμε στις τάσεις που καταγράφονται επισήμως από το ΕΚΤΕΠΝ ως προς τις παρεμβάσεις των εργαζομένων των ΚΠ σε μερικές μόνο* από τις ομάδες-στόχο και σε βάθος 5ετίας:

Πίνακας 1. Παρεμβάσεις Κέντρων Πρόληψης την πενταετία 2010-2014 [στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ]


2010

2011

2012

2013

2014


Μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης**


7.985

10.107

14.993

15.396

24.324


Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης**


17.584

19.967

31.985

32.741

29.974


Εκπαιδευτικοί**

4.341

4.568

5.949

7.352

9.497


Γονείς

8.661

12.129

15.050

14.948

14.715


Συμβουλευτική

3.400

3.700

4.900

5.300

6.650


Σύνολο

41.974

50.471

72.877

75.737

85.160

* Δεν αναφέρονται τα στοιχεία για τις ομάδες παιδιών και εφήβων εκτός σχολικού πλαισίου (κατασκηνώσεις, φεστιβάλ κ.ά.), τις παρεμβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, τις παρεμβάσεις σε επαγγελματίες υγείας και επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους (ιερείς, γυμναστές κ.ά.), καθώς και για τις ομιλίες ευαισθητοποίησης/ενεργοποίησης που είναι ανοιχτές στην κοινότητα.

** Τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις που απευθύνονται σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς αναφέρονται στα αντίστοιχα σχολικά έτη, 2010: σχολικό έτος 2009-2010, 2011: σχολικό έτος 2010-2011, 2012: σχολικό έτος 2011-2012, 2013: 2012-2013, 2014: 2013-2014.


Όπως προκύπτει από τα ενδεικτικά στοιχεία, οι αυξητικές τάσεις υπήρξαν συνεχείς ως προς των αριθμό αποδεκτών υπηρεσιών και αναλύονται ως εξής: α) σταθερή αύξηση των αιτημάτων προς τα ΚΠ, ως συνδυασμός των ψυχοπιεστικών συνθηκών που παράγει η κρίση και της αποδοχής και εμπιστοσύνης που δείχνουν, πλέον, τα μέλη των τοπικών κοινωνιών στους/στις λειτουργούς πρόληψης μετά από 20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς τους, β) ευελιξία των εργαζομένων γύρω από τα ιδιαίτερα αιτήματα που εκφράζουν οι τοπικές κοινωνίες (βλ. ετήσιες αυξομειώσεις ανά ομάδα-στόχο) σε συνδυασμό με τον σταθερό προσανατολισμό τους στην κοινοτική δουλειά, στην πρωτογενή και καθολική πρόληψη για την οποία αποδεικνύεται, παραπάνω, ότι υπάρχει ανάγκη από τα μέλη των τοπικών κοινωνιών και, γ) διπλασιασμός των ενδεικτικών παρεμβάσεων από το 2010 ως το 2014, μάλιστα τριπλασιασμός των παρεμβάσεων σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω επιτεύχθηκαν με αξιοσημείωτο μόχθο, κόπο και αυταπάρνηση από τους/τις εργαζομένους/ες των ΚΠ, υπό την επίδραση ανυπέρβλητων θεσμικών ανωμαλιών στα ΚΠ, της μόνιμης απουσίας Εθνικού Σχεδίου για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης και την Πρόληψη και της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των ΚΠ στην περίοδο αναφοράς. Ιδιαίτερης μνείας ως προς τις μεγάλες δυσκολίες χρήζει η επί μακρόν μη απόδοση από τον ΟΚΑΝΑ -συνεργάτη κάθε αστικής εταιρείας- σημαντικών τμημάτων των επιχορηγήσεων του Υπουργείου Υγείας προς τα ΚΠ, παρότι δεσμεύονταν στον ΚΑΕ 2555 που αφορά αποκλειστικά ανάγκες των ΚΠ.

Εστιάζοντας στο θεσμικό πρόβλημα των ΚΠ: Είναι γνωστό ότι το δυνάμει δίκτυο/σύστημα υπηρεσιών των ΚΠ (καλύπτονται 69 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας) πάσχει και κλυδωνίζεται από θεμελιώδη θεσμικά προβλήματα, που πολλαπλασιάζονται και εντείνονται προϊόντος του χρόνου, οικοδομώντας βαριές γραφειοκρατίες μοναδικές στον χώρο των κοινωνικών υπηρεσιών, και αδιαφανείς πελατείες σε ποικίλα επίπεδα. Υπονομεύεται, έτσι, το παραγόμενο έργο και η περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωσή του προς όφελος της κοινωνία, ιδιαίτερα καθότι -από το 2015- τα ΚΠ καλούνται από την Πολιτεία να λειτουργήσουν με «διττό χαρακτήρα». Αφ’ ενός με όρους δημοσίου λογιστικού και δημοσιονομικής διαχείρισης. Αφ’ ετέρου διατηρώντας τη μορφή, τα περιεχόμενα, τις διαδικασίες και τις εγγενείς αποκλίσεις των αστικών εταιρειών. Αυτή η «διπολική» λογική, επικαθήμενη στο άναρχο και δαιδαλώδες δομικό σχήμα παροξύνει τις νομικές ασάφειες, τις αντιφάσεις μεταξύ λειτουργικών δυνατοτήτων και κοινωνικών αναγκών, τις αδυναμίες εφαρμογής ενιαίας λογικής και έκφρασης, τις βαριές γραφειοκρατίες παράγοντας και νέες.

Για παράδειγμα, σήμερα, πάνω-κάτω την ώρα της συνέντευξης τύπου μας, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του ΚΥΣΚΟΙΠ με τον υπουργό Υγείας και τους εκπροσώπους των εγκεκριμένων φορέων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Τα ΚΠ, κομμάτι του τεράστιου έργου των οποίων παραθέσαμε μόλις, δεν κλήθηκαν και δεν θα εκπροσωπηθούν. Και αυτό γιατί, παρότι τα 75 ΚΠ είναι εγκεκριμένοι φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, βάσει του άρθρου 60 του Ν. 4139/2013, δεν διαθέτουν έναν ενιαίο εκπρόσωπό τους στο παρόν θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Παρά τις κατά καιρούς επίσημες παραδοχές περί ύπαρξης θεσμικού προβλήματος και τις ποικίλες απόπειρες επεξεργασίας προτάσεων επίλυσής του, μέσω σχετικών ομάδων εργασίας που συστάθηκαν στο παρελθόν -όπου μάλιστα κατατέθηκαν αρκετές αξιόλογες προτάσεις- αλλά και Πρότασης Νόμου στη Βουλή (Δεκέμβριος 2010), το πλαίσιο λειτουργίας των ΚΠ παραμένει επί της ουσίας αμετάβλητο.

Πρόσφατα το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο, με την 2280/10.06.2016 επιστολή του γραφείου υπουργού, καλεί τους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑΑ και Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης), να ορίσουν εκπροσώπους σε ομάδα εργασίας σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης.

Χαιρετίζουμε ως καταρχάς θετική την πρωτοβουλία αυτή, με την οποία ο υπουργός Υγείας δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη ενός σοβαρού διαλόγου, πλέον, επί συγκεκριμένων προτάσεων και όχι εύκολων και αόριστων «απόψεων». Μια από τις «απόψεις» αυτές, που κυκλοφορούν τελευταία, αναφέρεται σε «απορρόφηση» των ΚΠ από τον ΟΚΑΝΑ: με την «άποψη» αυτή, που σημαίνει συγχώνευση δομών, διαφωνούμε κάθετα, γιατί ούτε ο ΟΚΑΝΑ ούτε κάποιος άλλος οργανισμός που ήδη παρέχει υπηρεσίες, μπορεί να προσθέσει σε αυτές τα συντριπτικής κλίμακας (όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που παραθέσαμε) δίκτυα των ΚΠ χωρίς και ο ίδιος και τα ΚΠ να καταρρεύσουν μαζί με τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες.

Από την πλευρά μας, με την πρόκληση του υπουργείου Υγείας νιώθουμε να πιάνουν τόπο οι αγώνες ετών της συλλογικότητάς μας, για πέρασμα από το αλαλούμ των 67 συντεχνιών σε έναν «κανονικό» οργανισμό πρόληψης – «κανονικό» με την έννοια που αρμόζει στη φιλοσοφία και τους τρόπους της πρόληψης: Μιλάμε, άρα, για τη δημιουργία ενός ευέλικτου, δημοκρατικού, ενιαίου και αυτόνομου φορέα των ΚΠ, που θα λειτουργεί με ενσωματωμένη τη λογική και την πρακτική των απέραντων δικτύων ανθρώπων, συλλογικοτήτων, σχέσεων, τα οποία επί της ουσίας συνιστούν τον «κόσμο των ΚΠ». Έναν φορέα που θα συγκροτεί τον πλούτο αυτό σε ενιαία αντίληψη, φιλοσοφία, στρατηγική, πολιτική -κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά-, θα νοιάζεται για την πρόληψη στην κοινότητα, θα φροντίζει αποκλειστικά για αυτή και τα ευρύτατα δίκτυά της πανελλαδικά, συνεργαζόμενος ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους φορείς αντιμετώπισης της εξάρτησης: προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και με την ουσιαστική συμμετοχή τους.

Τα θεσμικά προβλήματα των ΚΠ, σε περίπτωση που συνεχίσουν να αναπαράγονται και να συνιστούν αντικείμενο διαχείρισης με «ευρεσιτεχνίες» πάνω και γύρω από τις 67 αστικές εταιρείες, που βυθίζονται υπό τα βάρη των νέων νόμων, συνθηκών και απαιτήσεων -«ευρεσιτεχνίες» ατελέσφορες και διαρκώς στα όρια της νομιμότητας-, θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες των ΚΠ και θα επιβαρύνουν επιπλέον τους εργαζομένους ως προς τις ελάχιστες προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών σε έναν ευαίσθητο και επίπονο τομέα κοινωνικής παρέμβασης, με ορίζοντές του την προσωπική και συλλογική ενδυνάμωση και την κοινωνική συνοχή. Τέλος, θα δημιουργούν διαρκώς ζητήματα ως μη όφειλε στις κρατικές υπηρεσίες, ως προς την απαιτούμενη, πλέον, εφαρμογή των νέων δεδομένων, σπαταλώντας ποικίλους πόρους και επιτείνοντας την αποσταθεροποίηση του όλου συστήματος των φορέων αντιμετώπισης της εξάρτησης – πρώτος «πυλώνας» του οποίου είναι η πρόληψη.

Κρίνουμε, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση άμεση την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης για την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των ΚΠ, με την ενιαιοποίησή τους σε έναν φορέα δημόσιου χαρακτήρα, που θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί, που θα διευκολύνει μια ουσιαστική συμμετοχή των μελών των τοπικών κοινωνιών στις παρεμβάσεις πρόληψης και μια υγιή συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων τους στη λειτουργία του, για την πληρέστερη δυνατή κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.

Πρόκειται για τη μόνη, θεωρούμε, πρακτική και βιώσιμη λύση, που μπορεί να βελτιώσει τις υπηρεσίες των ΚΠ προς τους πολίτες, να καταστήσει τις δομές επίκεντρα δικτυώσεων και συνεργασιών στην κοινότητα, μάλιστα όχι μόνο χωρίς επιπλέον κόστος για τους φορολογούμενους, αλλά και με πολλαπλές εξοικονομήσεις πόρων σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Τη θέση μας αυτή, όπως ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Μελών μας (90,2%), ευελπιστούμε να μας δοθεί η δυνατότητα, να αναπτύξουμε στην ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας, που χρειάζεται άμεσα να συγκροτηθεί, να ξεκινήσει τις εργασίες της και, έτσι, να παραδώσει το πόρισμά της εντός λογικών χρονικών περιθωρίων. Ώστε η νέα σχολική χρονιά να βρει τα ΚΠ σε νέα τροχιά γενναιόδωρης, απρόσκοπτης και συγκροτημένης προσφοράς στον άνθρωπο και στην κοινότητα.

***

Η συνέντευξη τύπου καλύφθηκε δημοσιογραφικά, ενώ εκτός των εργαζομένων στα ΚΠ παρευρέθηκαν ο συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών, κος. Ευάγγελος Αυγουλάς, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων, κα. Αντωνία Μπαλτά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, κος. Βασίλης Γρετσίστας, και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του 18 ΑΝΩ, κος. Δημήτρης Υφαντής.

Άρθρο - "Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων: Δομές αναχώματα σε μια κοινωνική κατηφόρα"

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016


ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ: ΔΟΜΕΣ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΗΦΟΡΑ


Δεκάδες επιστήμονες πανελλαδικά, μέσω των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας, παλεύουν καθημερινά να κρατήσουν τη συνοχή μιας οικογένειας, να σώσουν τη νεολαία μας από τις κάθε είδους εξαρτήσεις, να θωρακίσουν τις ψυχές των μικρών μαθητών από τα κάθε λογής πλήγματα που τους επιφέρει η βαθιά οικονομική ύφεση που ζούμε. Κάτω υπό ποιες συνθήκες δουλεύουν;

Ενδεικτικά:
-Δραματική υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης (περίπου 1 εργαζόμενος προς 27.500 ανθρώπους πανελλαδικά, περίπου 1 προς 40.000 στην Αττική).
-Κάποιες φορές, Χρήση καταλόγων προσωπικών δεδομένων των εξυπηρετούμενων από μέλη των Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων για πολιτικούς / προεκλογικούς λόγους.
-Απουσία ενιαίων προτύπων λειτουργίας και αξιολόγησης του έργου και του επιστημονικού προσωπικού, παρότι οι εργαζόμενοι το ζητούν μέσω και του Σωματείου τους.
-Καθηκοντολόγιο; Βολεύει σε πολλές περιπτώσεις τις διοικήσεις, να είναι μάλλον… ανύπαρκτο, για να χειρίζονται πρόσωπα και καταστάσεις.

Μας νοιάζει; Ίσως όχι. Αλλά θα έπρεπε.

Τα Κέντρα πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργούν από το 1994. Έχουν τη μορφή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, με μέλη-εταίρους Περιφέρειες, Δήμους και τοπικούς συλλογικούς φορείς, όπως συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, ιατρικούς και δικηγορικούς συλλόγους κ.α. Σήμερα λειτουργούν 75 Κέντρα Πρόληψης στην Επικράτεια εκ των οποίων τα 21 στην Περιφέρεια Αττικής. Είναι εγκεκριμένοι οργανισμοί για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης (ν. 4139/2013). Επιχορηγούνται κατά 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών με πόρους των Κ.Α.Π. της αυτοδιοίκησης και κατά 50% από το Υπουργείο Υγείας. Καθένα εποπτεύεται διοικητικά από το Διοικητικό Συμβούλιό του και επιστημονικά από τον ΟΚΑΝΑ.

Οι εργαζόμενοι/-ες στα Κέντρα Πρόληψης επιδιώκουν την ενδυνάμωση του ανθρώπου στις σχέσεις του με τους άλλους, μέσα από τη συνειδητοποίηση και μείωση των παραγόντων που οδηγούν στην εξάρτηση από νόμιμες και παράνομες ουσίες, καθώς και σε άλλες εξαρτητικές στάσεις και συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο, φαγητό κ.ά.) Εξ αιτίας της εστίασης της ματιάς τους σε θεμελιώδεις ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και της όξυνσης της κρίσης, τα τελευταία χρόνια υλοποιούν ολοένα περισσότερες παρεμβάσεις σε ζητήματα επιθετικότητας, βίας, οικογενειακών δυσκολιών, διαζυγίων, πένθους κ.ά.

Η φιλοσοφία των προγραμμάτων που υλοποιούν οι εργαζόμενοι/-ες των Κέντρων Πρόληψης βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή και δράση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των «ειδικών». Οι δράσεις τους δεν εξαντλούνται στην παροχή έγκυρης πληροφόρησης, αντίθετα στοχεύουν κυρίως στην ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην υιοθέτηση θετικών στάσεων ζωής, στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας προς την κατεύθυνση της συλλογικής παρέμβασης σε θέματα ποιότητας ζωής, που προστατεύουν συλλογικά από την υιοθέτηση εξαρτητικών συνηθειών και αφορούν άμεσα όλες/όλους.

Δραστηριότητες:
-Προγπρόληψης σε σχολεία της Α/βάθμιας και της Β/βάθμιας εκπαίδευσης (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς), στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας
-Προγράμματα Πρόληψης & Αγωγής Υγείας στη σπουδαστική και φοιτητική κοινότητα.
-Σεμινάρια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε ομάδες γονέων.
-Εργαστήρια σε παιδιά και εφήβους.
-Παροχή έγκυρης πληροφόρησης για τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το AIDS και άλλα κοινωνικά φαινόμενα σχετικά με την υγεία.
-Παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους.
-Παρεμβάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
-Εκπαίδευση κοινωνικών επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων.
-Ευαισθητοποίηση-ενημέρωση κοινωνικών φορέων, οργανώσεων και υπηρεσιών σε θέματα πρόληψης.
-Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε άτομα και οικογένειες.
-Συγγραφή εκπαιδευτικών υλικών πρόληψης.

Ενδεικτικά και μόνο για την Αττική, παραθέτουμε τα εξής απολογιστικά στοιχεία, όπως παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Επιστημονικής Επιτροπής του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης:

ΔΡΑΣΕΙΣ 2014 ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αριθμός Σχολείων
Αριθμός Ομάδων
Σύνολο Συμμετεχόντων
Μαθητές Α/βάθμιας Εκπαίδευσης
117
305
5487
Μαθητές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης
128
445
9183
Φοιτητές
Στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης
20
278
Εκπαιδεύσεις Εκπαιδευτικών
Σε όλες τις βαθμίδες
82
1783
Παρεμβάσεις σε Γονείς
Σε όλες τις βαθμίδες
142
3484
Παρεμβάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

28
1756
Συμβουλευτική (Ατομικά Ραντεβού)


1956
Συμβουλευτική (Αιτήματα για Χρήστες ουσιών)


890
Το έργο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης είναι σημαντικό, μοντέρνο και πολύ χρήσιμο στην περίοδο της κρίσης, ώστε να χρειάζεται να ενισχυθεί, με την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των δομών, τη θεσμική θωράκισή τους.

Πρόσφατα το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης διοργάνωσε ημερίδα με θέμα "Η Πρόκληση της Συνεργασίας στις Δομές Αντιμετώπισης της Εξάρτησης: Συνδέσεις, Φραγμοί, Προοπτικές" και κύριο στόχο τη διασύνδεση και τη δικτύωση των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης με τρόπους ουσιαστικούς και με στόχο την κοινωνική προσφορά σε μια εποχή επίπονων μεταβάσεων. Οι ομιλητές/ομιλήτριες -εργαζόμενοι/ες από διαφορετικές δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης- παρουσίασαν με συνοπτικό και αποκαλυπτικό τρόπο τη δύσκολη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία και στις δομές, αλλά και τις δυνατότητες και προοπτικές για μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση στις νέες προκλήσεις. Ανέλυσαν τα θεσμικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης, του 18 Άνω και των δομών του ΨΝΘ, προτείνοντας ανοιχτά και την μετεξέλιξη των 75 ασύνδετων Κέντρων Πρόληψης σε αυτοκέφαλο, ενιαίο Φορέα Πρόληψης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πλέγματος διασυνδέσεων όλων των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης, που θα αντλεί από τον πλούτο και την πολυφωνία, σε αντίθεση με "άνωθεν φωνές" που επιζητούν φαραωνικά, γραφειοκρατικά, υδροκέφαλα σχήματα μέσα από συγχωνεύσεις, βαφτίζοντάς τις "διασύνδεση".

Στις 28 Ιανουαρίου 2016 ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε πρωτοβουλία για τη σύσταση ομάδας εργασίας για την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης. Κάλεσε να ορίσουν εκπροσώπους σε αυτή, όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υγείας, ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑΑ, Σωματείο των Εργαζομένων) καθώς και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Είναι μια πρωτοβουλία σε σωστή κατεύθυνση, αφού αναγνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα, αλλά και την ανάγκη να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι/-ες να προσφέρουν μέσα από αναβαθμισμένο πλαίσιο, επιλέγοντας τον διάλογο επί συγκεκριμένων προτάσεων γύρω από αυτά τα θέματα και όχι την κάθετη επιβολή λύσης.

Το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης, που «σέρνεται» επί 20 χρόνια ταλαιπωρώντας εργαζόμενους/-ες και δεκάδες χιλιάδες λήπτες υπηρεσιών, αποσταθεροποιώντας και ολόκληρο το πλέγμα δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης, χρειάζεται να λυθεί: Με τη διατήρηση του διακριτού χαρακτήρα της πρόληψης, την τοπικότητα των δομών, αλλά και τη συνάρθρωσή τους, πλέον, σε έναν ενιαίο φορέα που θα ασχολείται μόνο με την πρόληψη. Η κοινωνία, χωρίς να πληρώσει παραπάνω, έχει, αντιθέτως, πολλά να λάβει από μια τέτοια εξέλιξη.

Ευάγγελος Αυγουλάς
Δικηγόρος, Τ. Αντιδήμαρχος Ιλίου,
Τ. Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Φαέθων»,
Μέλος Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ
Μέλος του Δ.Σ. της «ΕΕΤΑΑ»


Διατελέσας Επιστημονικός Συνεργάτης των Πρώην Υπουργών Υγείας κ. Κουρουμπλή και κ. Δημόπουλου.


Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Με Άλλα Μάτια

Χάρισε μια κιθάρα σ' έναν κρατούμενο

Ας βρούμε τη σκονισμένη μας κιθάρα ή ας αγοράσουμε με φίλους μία καινούρια για να την χαρίσουμε στους κρατούμενους των φυλακών Χανίων, βοηθώντας το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, σε συνεργασία με το Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «Κρήτη 1», να δημιουργήσει ομάδα εκμάθησης κιθάρας εντός του Καταστήματος, εμπλουτίζοντας την καθημερινότητα ενός κρατούμενου με μια δράση που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.

Από τις 17 Μαΐου μέχρι και τις 17 Ιουνίου ας φέρουμε την κιθάρα μας στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων - Γιαμπουδάκη 39, απέναντι από τις παλιές δικαστικές φυλακές - καθημερινά από τις 09:00 έως τις 20:00 και στα άλλα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας καθώς και στα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.*

To Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ, παρέχει στήριξη σε ανθρώπους με ζητήματα εξάρτησης.

Το «Δίκτυο Fm 91,5» το 2011, οργάνωσε τη βιβλιοθήκη των δικαστικών φυλακών Χανίων με 4.000 βιβλία, δίνοντας τη δυνατότητα στους κρατούμενους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να περάσουν δημιουργικά τις ώρες που παραμένουν έγκλειστοι.

Ως συνέχεια, το «Δίκτυο Fm 91,5» διοργανώνει σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και τη στήριξη του «Σωματείου εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης» τη δράση «Χάρισε μια κιθάρα σ’ έναν κρατούμενο», προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες κιθάρες και να υλοποιηθεί η δράση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Βοήθησε κι εσύ έναν κρατούμενο να νιώσει ελεύθερος μέσα από τη μουσική.

*Τα σημεία συγκέντρωσης των κιθαρών είναι τα εξής:

Χαλκιδική - Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Χαλκιδικής “ΠΝΟΗ”, Παπαδιαμάντη 20, Πολύγυρος, τηλ.23710 23145 & 2371023609

Αθήνα – Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Καλλιθέας “ΣΤΑΘΜΟΣ”, Π. Γρηγορίου Ε’ 65, τηλ.

2109537216, 9533488

Χανιά – Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη, τηλ. 2821023432 & Δίκτυο fm, Κορνάρου 11, τηλ. 2821043979

Σητεία – Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας, Καταπότη 57, τηλ. 2843029620

Θεσσαλονίκη – Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης, Οδυσσέως 19, τηλ. 2310500477

Λάρισα – Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, Ηρώων Πολυτεχνείου 169 και Κουτσούμπα, τηλ. 2410233332 & Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας “Ορφέας”, Μανωλάκη 11 Δ’, τηλ. 2410555935, 555940

Ηράκλειο – Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ηρακλείου “ΚΕΣΑΝ”, Λεωφόρος Μίνωος και Αρχαγγέλου, τηλ. 2810313222

Άμφισσα - Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Φωκίδας “Διαδρομή”, Αλέκου Ξηρού 16, τηλ. 2265023590, 23837

Λαμία - Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Φθιώτιδας, Λεωνιδίου 9-11, τηλ. 2231033940, 33781

Πρόγραμμα Ημερίδας 18 ΑΝΩ και Σωματείου μας: «Οι Ιαματικές Δυνάμεις της Τέχνης»ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ (ΨΝΑ-Δαφνί) και το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, διοργανώνουν από κοινού Ημερίδα με τίτλο «Οι Ιαματικές Δυνάμεις της Τέχνης».
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Αεριοφυλάκιο 1 της Τεχνόπολης (Γκάζι), την Τρίτη, 10 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο του εγχειρήματος ανοίγματος ενός διαλόγου με την κοινωνία γύρω από το φαινόμενο της εξάρτησης και την αντιμετώπισή του, που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2015, στον ίδιο χώρο.
Το νέο αυτό στιγμιότυπο της κοινής προσπάθειας συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής, υπό την αιγίδα της οποίας τίθεται η ημερίδα, και έχει τη σταθερή υποστήριξη της Τεχνόπολης.
Επισυνάπτονται η αφίσα και το πρόγραμμα.

Μονάδα Απεξάρτησης
18 ΑΝΩ (ΨΝΑ-Δαφνί)
Σωματείο των Εργαζομένων
στα Κέντρα Πρόληψης
***


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


Τραπέζι 1ο: η «επί της αύρας» δράση της τέχνης
Η απελευθερωτική δύναμη της τέχνης
Λήδα Καζαντζάκη, ιστορικός τέχνης
Θέατρο και θεραπεία
Εριφύλη Γιαννακοπούλου, καλλιτέχνις, Ομάδα Oper(O)
Η έκθεση «Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία» του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ως παράδειγμα πλαισίου προγράμματος τέχνης και θεραπείας
Μανώλης Χάρος, εικαστικός
Συντονίζει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου
Τραπέζι 2ο: τέχνη-θεραπεία στην πρόληψη και στη θεραπεία απεξάρτησης
Η σύνδεση τέχνης και ψυχοθεραπείας σε ένα ανοικτό πλαίσιο απεξάρτησης για εφήβους
Αμαλία Ατσαλάκη, δρ. κλινικής ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια μέσω τέχνης, Ατραπός ΟΚΑΝΑ
Τέχνη-θεραπεία: «πρόσκτηση» στην απουσία του Άλλου
Γιάννης Γιουβανάκης, χοροθεραπευτής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ (ΨΝΑ-Δαφνί)
Ανοίγοντας δρόμους στην πρόληψη μέσα από την τέχνη
Αλεξάνδρα Χαβιάρα, ψυχολόγος, Κέντρο Πρόληψης Αγ. Βαρβάρας-Αιγάλεω-Χαϊδαρίου

Συντονίζει ο ψυχίατρος παιδιών & εφήβων - ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Καράγιωργας

***

Επικοινωνία & Πρόσβαση:
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , www.technopolis-athens.com
- Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός»
- Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο»
- Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»Δελτίο Τύπου: Follow-up Ημερίδας 18ης Μαρτίου


21/03/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα "Η Πρόκληση της Συνεργασίας στις Δομές Αντιμετώπισης της Εξάρτησης: Συνδέσεις, Φραγμοί, Προοπτικές", την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, στην "Τεχνόπολη" του Δήμου Αθηναίων.


Κύριος στόχος της Ημερίδας, που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ήταν η διασύνδεση και η δικτύωση των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης με τρόπους ουσιαστικούς και με στόχο την κοινωνική προσφορά σε μια εποχή επίπονων μεταβάσεων.Οι ομιλητές/ομιλήτριες -εργαζόμενοι/ες από διαφορετικές δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης- παρουσίασαν με συνοπτικό και αποκαλυπτικό τρόπο τη δύσκολη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία και στις δομές, αλλά και τις δυνατότητες και προοπτικές για μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση στις νέες προκλήσεις. Ανέλυσαν τα θεσμικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης, του 18 Άνω και των δομών του ΨΝΘ, προτείνοντας ανοιχτά και την μεταξέλιξη των 75 ασύνδετων Κέντρων Πρόληψης σε αυτοκέφαλο, ενιαίο Φορέα Πρόληψης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πλέγματος διασυνδέσεων που θα αντλεί από τον πλούτο και την πολυφωνία, σε αντίθεση με "άνωθεν φωνές" που επιζητούν φαραωνικά, γραφειοκρατικά, υδροκέφαλα σχήματα μέσα από συγχωνεύσεις, βαφτίζοντάς τις "διασύνδεση".
Έθεσαν, επίσης, το ζήτημα αλλαγής πολιτικών, πλαισίου, αντιλήψεων, για την ενίσχυση και ανάπτυξη των υπαρκτών συνεργασιών και δικτυώσεων μέσα στην κοινότητα, με μια δυναμική ανάγνωση του ζητήματος του "θεσμού" ως πραγματικότητα διαρκώς μεταβαλλόμενη τόσο "από τα πάνω" όσο και "από τα κάτω" - και όχι την καταπίεσή τους από "στεγνές" εγκυκλίους και αποφάσεις που όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπ' όψη όσα ήδη συμβαίνουν "από τα κάτω" στην κοινότητα, αλλά και τα αποτρέπουν θεσμοθετώντας αναποτελεσματικές και, συχνά, επικίνδυνες καρικατούρες τους.

Ένας φρέσκος και ζωντανός διάλογος αναπτύχθηκε γύρω από τα ζητήματα του απομονωτισμού, της εξατομίκευσης, της υποταγής σε "σκληρά", πυραμιδικά ιεραρχικά σχήματα και της αλλοτρίωσης των "ειδικών" και των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης. Αυτές οι διαρκείς, "εκ των έσω" απειλές αναίρεσης προσπαθειών κοινωνικής παρέμβασης και συμβολής στην ενεργοποίηση των μελών της κοινωνίας γύρω από το φαινόμενο της εξάρτησης συνδέθηκαν με τις ευρύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν η χώρα και η ελληνική κοινωνία ως επίκεντρα μιας πολύπλευρης κρίσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών, κος. Αυγουλάς, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, κα. Θανοπούλου, ο Διευθυντής της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, κος. Κυρούσης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κος. Καφετζόπουλος, εκπρόσωπος της Εθνικής Συντονίστριας για τα Ναρκωτικά, η πρώην Διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, κα. Μάτσα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, κος. Κατσούλας, πρόεδροι Κέντρων Πρόληψης, φοιτητές/φοιτήτριες κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και συνάδελφοι από τις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης.

Το Πρόγραμμα και την Αφίσα της Ημερίδας μπορείτε να βρείτε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο


ΤΕΛΟΣ Follow-Up

Πρόγραμμα Ημερίδας: "Η Πρόκληση της Συνεργασίας στην Αντιμετώπιση της Εξάρτησης"
Το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η Πρόκληση της Συνεργασίας στις Δομές Αντιμετώπισης της Εξάρτησης. Συνδέσεις, Φραγμοί, Προοπτικές».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Αεριοφυλάκιο Ι της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων, την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, και ώρες 9.30-13.30.
Σκοπός της είναι να αναδειχθεί ότι για μια σύγχρονη, ειλικρινή προσέγγιση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης από ουσίες, εν μέσω εξέλιξης μιας πολύπλευρης κρίσης με ορατές πτυχές καταστροφής, καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ η συμπόρευση σε δρόμους «υγιών» συνεργειών και δικτύωσης δομών, εργαζομένων, κοινότητας, στη βάση ενός διαρκούς κριτικού διαλόγου που θα αντλεί από τη διαφορετικότητα.
Εκτός από εργαζομένους/ες των Κέντρων Πρόληψης, εισηγητές στην ημερίδα θα είναι ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, κος. Γιαννουλάτος, καθώς και εργαζόμενοι/ες του 18 ΑΝΩ (ΨΝΑ), του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ (ΨΝΘ), του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΑΠΘ).
Στο πρώτο τραπέζι η θεματική έμφαση θα δοθεί στις θεσμικές παραμέτρους/προϋποθέσεις της συνεργασίας.
Στο δεύτερο τραπέζι η θεματική έμφαση θα δοθεί στον «ανθρώπινο παράγοντα».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι ο Ρ/Σ 105,5 Στο Κόκκινο, η εφημερίδα Δρόμος, η ιστοσελίδα dikaiologitika και η ιστοσελίδα Virus.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας:

10.00-11.30
Τραπέζι Ι: Θεσμικές Προϋποθέσεις
Πολυφωνία δομών και προσεγγίσεων: Αντίπαλος ή σύμμαχος της συνεργασίας;
Γιαννουλάτος Πέτρος, Οικονομολόγος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας
Συνεργασία δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης: Επιλογή ή αναγκαιότητα;
Γκιουζέπας Στέλιος, Ψυχολόγος, Υπεύθυνος ΠΕΘΕΑ-ΑΡΓΩ (ΨΝΘ)
Η θεσμική ισοτιμία. Θεμέλιο συνεργασιών για σύγχρονα εγχειρήματα κοινωνικής παρέμβασης.
Παπαλάμπρου Βασιλική, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης Χαλκιδικής
Ο «θεσμός» στην αντιμετώπιση της εξάρτησης. Μια ζώσα, μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.
Υφαντής Δημήτρης, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Έρευνας/Εκπαίδευσης 18 ΑΝΩ (ΨΝΑ)
Συντονίζει η δημοσιογράφος Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

12.00-13.30
Τραπέζι ΙΙ: Ο Ανθρώπινος Παράγοντας
Από την κάθετη θεολογική οργάνωση, στην οριζόντια δικτυακή της σύγχρονης μετανεωτερικότητας
Στρατούλιας Γιάννης, Ψυχίατρος, Υπεύθυνος ΘΜΥ ΟΚΑΝΑ Ρίου
Η υπέρβαση της κουλτούρας του εγωισμού, προϋπόθεση μιας κοινοτικής δικτύωσης
Γιαννάτος Δημήτρης, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ Mosaic
Δικτύωση: Ανάγκη για μια αναστοχαστική ματιά πάνω στον κατακερματισμό των ανθρωπιστικών επιστημών και την «αυτάρκεια του ειδικού»
Τζάκου Άννα, Κοινωνιολόγος, Κέντρο Πρόληψης Περιστερίου
Η αντίσταση στην αλλοτρίωση ως βάση συνεργασίας στο πεδίο των εξαρτήσεων
Λαϊνάς Σωτήρης, Ψυχολόγος, Συντονιστής Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΑΠΘ)
Συντονίζει η δημοσιογράφος Αγλαΐα ΚυρίτσηΤΕΛΟΣ Follow-Up

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4