2015

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Τo Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε.Χ. «ΠΝΟΗ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών συνεχίζει να απαντά με δράσεις ουσίας αξιοποιώντας την κάθε ημέρα, γιατί για μας «κάθε μέρα» είναι μέρα κατά των εξαρτήσεων .

Συγκεκριμένα :

· Συνδιοργάνωσε και υλοποίησε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χαλκιδικής και της Υπευθύνου Σχολικών δραστηριοτήτων, στις 24, 25 & 26 Ιουνίου εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο στην Κασσανδρεία με τη συμμετοχή καθηγητών από το ΓΕΛ Κασσάνδρας.

· Συμμετείχε με μέλη της ομάδας στην παρουσίαση- σε τηλεοπτική εκπομπή - της Ομάδας Δικτύωσης των Ψυχοκοινωνικών Δομών του Ν. Χαλκιδικής η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Πρόληψης και λειτουργεί από το 2007 έως σήμερα..

Εμείς οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης είμαστε παρούσες και παρόντες κάθε μέρα, εκεί που «παίζεται το παιχνίδι», σε συνθήκες πραγματικές, ιδιαίτερα σκληρές. Αγγίζουμε στον ανθρώπινο πόνο αλλά και την ελπίδα με αποφασιστικότητα, φτιάχνοντας σχέσεις με τους ανθρώπους. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, παλεύοντας ενάντια στην υποκρισία και τις ευκολίες.

Τέλος αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο –στον αντίποδα των όποιων «εκδηλώσεων»- με στόχο την αφύπνιση ,τον προβληματισμό, την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων μας :

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

ΛΑΪΝΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Το παρόν κείμενο γράφτηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από διάφορους φορείς, κυρίως του πεδίου των εξαρτήσεων, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6/2015). Κατά τη γνώμη μου ο εορτασμός της περίφημης Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών θα είχε κάποιο νόημα, αν αποτελούσε αφορμή για περίσκεψη και αναστοχασμό, για κριτική των κακώς κειμένων, αλλά και για να δοθεί ελπίδα.

Ελπίδα ότι το πρόβλημα της εξάρτησης δεν είναι ένα άλυτο πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα που μέσα από προσωπικό και συλλογικό αγώνα μπορεί να επιλυθεί. Ένα πρόβλημα για το οποίο δεν υπάρχουν μονόδρομοι για την επίλυση του, αλλά αντίθετα υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι υπέρβασης του. Ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί με πολλούς τρόπους, τους οποίους ενώνει μια κοινή συνισταμένη: Ο προσωπικός αγώνας του ίδιου του εξαρτημένου για να αλλάξει και η αναγκαιότητα συλλογικής και αλληλέγγυας δράσης. Σε αυτό το πλαίσιο ακολουθούν οι παρακάτω σκέψεις:

- Πέρα από τις επιμέρους διαφωνίες σε επιστημονικό επίπεδο, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία για το στόχο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων. Ο τελικός στόχος οφείλει να είναι η χειραφέτηση των εξαρτημένων και η ανάκτηση της αξιοπρέπειας τους. Οφείλουμε να αντιταχθούμε σε λογικές απλής διαχείρισης του προβλήματος και στην παραδοχή ότι κάποιοι συμπολίτες μας είναι «καμένα χαρτιά» ή πολίτες «δεύτερης κατηγορίας». Η εμπειρία τόσων ετών μας διδάσκει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να τα καταφέρει. Όπως μια κοινωνία δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει τα μέλη της να πεθαίνουν και άρα δικαίως εφαρμόζει πολιτικές που μειώνουν τη βλάβη, άλλο τόσο μια κοινωνία δεν έχει κανένα δικαίωμα απλά να διαχειρίζεται τέτοια προβλήματα και να μη δίνει σε μέρος των πολιτών της, το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στα κοινά.

- Η αντιμετώπιση της εξάρτησης δεν σχετίζεται απλά με την παροχή πόρων. Σχετίζεται κυρίως με μια άλλη πολιτική, που αναγνωρίζει τις αδυναμίες των κυρίαρχων επιστημονικών προσεγγίσεων στην ερμηνεία και αντιμετώπιση του φαινομένου, που αναγνωρίζει την αξία του πρωταγωνιστικού ρόλου των άμεσα ενδιαφερομένων, που θέτει σε αμφισβήτηση την κυριαρχία των ειδικών και των φαραωνικών οργανισμών επίλυσης της εξάρτησης. Μια άλλη πολιτική που θέτει στο επίκεντρο τον πάσχοντα πολίτη και τις ανάγκες του, μια πολιτική που συνδέει τις αιτίες διόγκωσης του προβλήματος της εξάρτησης με την περιρρέουσα κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική κρίση. Η συζήτηση για την αύξηση των πόρων έχει νόημα μόνο αν τίθεται ως μέρος της συζήτησης για μια άλλη πολιτική.

- Η αντιμετώπιση της εξάρτησης απαιτεί ρήξη με τους μηχανισμούς αλλοτρίωσης που γεννούν το πρόβλημα. Στους μηχανισμούς αυτούς υποκείμεθα όλοι μας. Οι πολιτικοί που θα μιλήσουν με πύρινο λόγο για τη «μάστιγα» των ναρκωτικών και θα συνεχίσουν να υπηρετούν πολιτικές που γεννούν τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Οι πολίτες που θα είναι συμμετοχικοί σε κάποιο από τα «δρώμενα» εκείνης της μέρας και θα γυρίσουν το βράδυ στον αναπαυτικό καναπέ του προστατευμένου μικρόκοσμου τους. Οι ειδικοί που θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, οι οργανισμοί αντιμετώπισης του προβλήματος που πολλές φορές αναπαράγονται και διογκώνονται ερήμην ή και εις βάρος του προβλήματος που καλούνται να επιλύσουν. Στους μηχανισμούς αλλοτρίωσης υπόκεινται και οι ίδιοι οι εξαρτημένοι. Όχι μόνο όταν βρίσκονται στην εξάρτηση, αλλά κάποιοι από αυτούς και όταν διακόπτουν τη χρήση και επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν από το πρόβλημα που παραλίγο να τους στοιχίσει τη ζωή: Στήνουν παράνομα ιδιωτικά «θεραπευτήρια» ή εργάζονται σε αυτά και υπόσχονται (με υψηλό αντίτιμο) θεραπεία. Ξεχνούν ότι το βίωμα της ανάρρωσης προκύπτει μέσα από σχέσεις συγκίνησης και όχι μέσα από εμπορικές σχέσεις.

- Για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα της εξάρτησης, χρειαζόμαστε και γιορτές. Γιορτές όμως που στοιχίζουν ελάχιστα έως καθόλου, γιορτές που συγκροτούνται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες, γιορτές που τη λάμψη τους την αντλούν από τους ίδιους τους ανθρώπους, που συμμετέχουν σε αυτές και δεν εξαρτώνται από γνωστά ονόματα καλλιτεχνών, από ακριβό φωτισμό και ήχο, από ακριβό προωθητικό υλικό. Γιορτές που εστιάζουν στην ουσία της συνάντησης των ανθρώπων και δεν αναπαράγουν λογικές εντυπωσιασμού και μάρκετινγκ, που θυμίζουν τους αιτιοπαθογενετικούς μηχανισμούς ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, όπως η εξάρτηση.

Είναι εντυπωσιακό και συνάμα λυπηρό. Εμείς που επιχειρούμε να διδάσκουμε αυτογνωσία στα μέλη των προγραμμάτων απεξάρτησης και στους συγγενείς τους, να διοργανώνουμε φιέστες και πανηγύρια, που είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα του προβλήματος και την πραγματικότητα της χώρας σήμερα. Φιέστες των οποίων η οργάνωση έχει ανατεθεί σε «ειδικούς» της διαφήμισης και της επικοινωνίας και οι οποίες αναπαράγουν εν είδη μηνυμάτων (ή μότο κατά τη γλώσσα της διαφήμισης) ένα ηθικολογικό λόγο που στοχεύει στην άρση του αποκλεισμού των εξαρτημένων και στην «ευαισθητοποίηση».

Μήπως είναι καιρός να ξανασκεφτούμε κάποια πράγματα; Να αφουγκραστούμε την κατάσταση σήμερα και να μην λειτουργούμε σαν μην έχει αλλάξει τίποτα; Να εγκαταλείψουμε τη μάχη της «επικοινωνίας» ή της προβολής και να θυμηθούμε ότι το ζητούμενο είναι να κερδίσουμε τη μάχη της απεξάρτησης και της πρόληψης στις καρδιές των ανθρώπων με μια διαφορετική πράξη; Να εγκαταλείψουμε τη λογική του “lobbying” και να επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε πραγματικούς δεσμούς με κοινωνικά κινήματα, φορείς και πολίτες; Να ξαναθυμηθούμε ότι οι λαμπρότερες σελίδες της απεξάρτησης διεθνώς, είναι όσες χαρακτηρίζονται από ανατρεπτικές λογικές, συλλογική δράση, πρωταγωνιστικό ρόλο των άμεσα ενδιαφερομένων και ακύρωση των λογικών ανάθεσης στους «παντοδύναμους» ειδικούς;

Υ.Γ: Οι παραπάνω σκέψεις όσο και αν φαίνονται διδακτικές ή ως αφ’ υψηλού κριτική δεν τοποθετούν το γράφοντα έξω από τον κύκλο της περιγραφόμενης αλλοτρίωσης. Αντίθετα αποτελούν μια προσπάθεια υπόμνησης του περιβάλλοντος, στο οποίο κινούμαστε όλοι και μια απόπειρα συμβολής στη δημιουργία όρων αντίστασης σε αυτό.

* Ο Σωτήρης Λαϊνάς είναι ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων, Διδάκτορας Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ

Δελτίο τύπου

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε.Χ «ΠΝΟΗ», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικής έχει προγραμματίσει τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται στους καθηγητές του ΓΕΛ Κασσάνδρας.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις 24, 25 & 26 Ιουνίου 2015 στο ΓΕΛ Κασσάνδρας.

Οι εκπαιδευτικοί θα εκπαιδευτούν στο υλικό «Ξέρω τι ζητάω», που στόχο έχει να μειώσει την έναρξη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από τους εφήβους και να καθυστερήσει τη μετάβαση από την πειραματική στη συστηματική χρήση ουσιών.

Η φιλοσοφία του υλικού βασίζεται στο μοντέλο των κοινωνικών επιρροών, είναι αλληλεπιδραστικό και συνδυάζει την εκπαίδευση σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες με την εκπαίδευση στα κανονιστικά πρότυπα.

Η καινοτομία του ’’Ξέρω τι ζητάω’’ έγκειται στο ότι αξιολογήθηκε ως προς την αποτελεσματικότητά του ,στο πλαίσιο εφαρμογής του σε επτά κράτη της Ευρωπαϊκής ένωσης( Αυστρία, Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, και Σουηδία) με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


To Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ» σε συνεργασία με την Σύμβουλο των νηπιαγωγών του νομού Χαλκιδικής, κα Ραχήλ Μαρτίδου , θα υλοποιήσει τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για νηπιαγωγούς στο Πολύγυρο. Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν νηπιαγωγοί από την 37η εκπαιδευτική περιφέρεια Π.Α. Ν. Χαλκιδικής.

Το σεμινάριο που έχει διάρκεια 18 ώρες , θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2015 με θέμα « Προαγωγή της προστασίας του παιδιού».

Στόχος του σεμιναρίου είναι η βιωματική εκπαίδευση των νηπιαγωγών στην καλλιέργεια των προσωπικών δεξιοτήτων των παιδιών (επικοινωνία, έκφραση συναισθημάτων, εμπιστοσύνη) από αυτή την τρυφερή ηλικία του νηπιαγωγείου. Δηλαδή πώς μέσα από το ρόλο τους, οι νηπιαγωγοί μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας του νηπίου , «θωρακίζοντας» με τις παραπάνω δεξιότητες, έτσι ώστε να μην «υιοθετήσει» οποιαδήποτε εξαρτητική συμπεριφορά αργότερα, να μην πέσει θύμα κακοποίησης ή εκφοβισμού ή οποιουδήποτε άλλου ψυχοκοινωνικού προβλήματος.

Γενικότερα τα προγράμματα πρωτογενούς Πρόληψης έχουν στόχο να υποστηρίξουν τη σχολική κοινότητα στις δυσκολίες που περνά λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, η οποία εντείνει τους παράγοντες κινδύνου των μαθητών (σχολικός εκφοβισμός, μείωση της ηλικίας έναρξης του πειραματισμού με ουσίες, ενδοοικογενειακή βία κλπ), όπως και να ενισχύσουν τον εκπαιδευτικό στο ρόλο του Ενήλικα Υποστηρικτή των μαθητών, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί εξισορροπιστικά στο οικογενειακό περιβάλλον.

Μετά το πέρας του τριήμερου σεμιναρίου , συνεχίζεται η συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης με τους εκπαιδευμένους νηπιαγωγούς, μέσω της πραγματοποίησης τακτικών συναντήσεων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εφόσον βεβαίως υπάρχει το ενδιαφέρον από τους ίδιους.


Το Κέντρο Πρόληψης ευχαριστεί θερμά το 3ο νηπιαγωγείο Πολυγύρου για την φιλοξενία.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


To Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ», ξεκίνησε την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 10.00π.μ ομάδα ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης για γονείς στην Βαρβάρα.

Η ομάδα πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα του συλλόγου γονέων και των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Βαρβάρας. Οι συναντήσεις υλοποιούνται στον χώρο της βιβλιοθήκης Βαρβάρας. Γενικός στόχος της ομάδας είναι η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, πως δηλαδή μπορούμε να μεγαλώσουμε υγιή ψυχικά παιδιά στη ‘’σύγχρονη’’ κοινωνία .

Πιο συγκεκριμένα, πως μπορούμε να δημιουργήσουμε εκείνους τους προστατευτικούς παράγοντες οι οποίοι αποτελούν ‘’ασπίδα’’ για όλες τις παράνομες ουσίες και την εξάρτηση από αυτές, αλλά και για τις νόμιμες καθημερινές εξαρτήσεις (κινητό, τηλεόραση, ίντερνετ κλπ) που μπορεί να φαίνονται λιγότερο επικίνδυνες , αλλά στην πραγματικότητα είναι εξίσου σοβαρές.

Τα θέματα που απασχολούν την ομάδα είναι: οι ανάγκες των παιδιών σήμερα, πώς μπορούν οι γονείς να έχουν μια ουσιαστική και ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί τους, πώς μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, να του μάθουν να εκφράζει τις δυσκολίες του, να βρίσκει τρόπους να τις ξεπερνά, να παίρνει πρωτοβουλίες, να εκφράζει συναισθήματα , να αντιστέκεται στις επιρροές , να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του, και τέλος η ενημέρωση των ίδιων των γονέων σχετικά με τις εξαρτήσεις και πώς μπορούν να δράσουν οι ίδιοι προληπτικά στο πρόβλημα..


Ο τρόπος που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση του σεμιναρίου, όπως και σε κάθε άλλη ομάδα γονέων, είναι ο βιωματικός με διάρκεια δέκα δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, στις οποίες οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους, να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την υγιή ανάπτυξη του παιδιού μέσα στην οικογένεια και να πάρουν στήριξη στο ρόλο τους ως γονείς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ», ολοκλήρωσε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 ομάδα ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης για γονείς στην Βαρβάρα.


Η ομάδα πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του συλλόγου γονέων και των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Βαρβάρας. Οι συναντήσεις υλοποιήθηκαν στον χώρο της βιβλιοθήκης Βαρβάρας. Γενικός στόχος της ομάδας ήταν η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, πως δηλαδή μπορούμε να μεγαλώσουμε υγιή ψυχικά παιδιά στη ‘’σύγχρονη’’ κοινωνία .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ», ξεκίνησε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 10.00π.μ ομάδα ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης για γονείς στην Ιερισσό. Εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου οι ομάδες θα είναι δύο. Η μία κάθε Τρίτη στις 10.00 έως 12.00 και η δεύτερη κάθε Τετάρτη, στις 10.00 έως 12.00.


Οι ομάδες πραγματοποιούνται ύστερα από αίτημα των συλλόγων γονέων των Δημοτικών Σχολείων Ιερισσού. Οι συναντήσεις υλοποιούνται στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου. Γενικός στόχος των ομάδων είναι η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, πως δηλαδή μπορούμε να μεγαλώσουμε υγιή ψυχικά παιδιά στη «σύγχρονη» κοινωνία .Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


To Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ», ολοκλήρωσε δύο ομάδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γονέων στην Ιερισσό την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 αντίστοιχα.


Οι ομάδες πραγματοποιήθηκαν ύστερα από αίτημα των συλλόγων γονέων και των εκπαιδευτικών των Δημοτικών Σχολείων Ιερισσού. Οι συναντήσεις υλοποιήθηκαν στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου της Ιερισσού. Γενικός στόχος των ομάδων ήταν η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, πως δηλαδή μπορούμε να μεγαλώσουμε υγιή ψυχικά παιδιά στη ‘’σύγχρονη’’ κοινωνία .


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


To Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ», ξεκίνησε την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 10.00π.μ ομάδα ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης για γονείς στο Παλιούρι.


Η ομάδα πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων και διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Παλιουρίου. Οι συναντήσεις υλοποιούνται στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Γενικός στόχος της ομάδας είναι η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, πως δηλαδή μπορούμε να μεγαλώσουμε υγιή ψυχικά παιδιά στη «σύγχρονη» κοινωνία .