Ινδική κάνναβη

ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ (ΧΑΣΙΣ)

Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΝΝΑΒΗ

Η κάνναβη είναι ένα θαμνώδες φυτό με οδοντωτά φύλλα και ραβδωτά στελέχη, που διακρίνεται για τη μεγάλη ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις ίνες της (από τις οποίες φτιάχνεται σκοινί), για τους σπόρους της (λάδι και τροφή για τα πουλιά) και –κυρίως- για την ρετσίνη της, που έχει ψυχότροπη δράση στον άνθρωπο.

Η κάνναβη περιέχει τουλάχιστον εξήντα συστατικές ουσίες πολλές εκ των οποίων είναι βιολογικές ενεργές. To πιο ψυχοδραστικό της συστατικό είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC).

Ιστορικά στοιχεία

Η κάνναβη χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια, ενώ μαρτυρίες για τη χρήση της για θεραπευτικούς σκοπούς έχουμε από το 2.000 π.Χ. κυρίως στην Κίνα και στην Ινδία.

Στην Ελλάδα, από τις περιγραφές του Ηροδότου, γνωρίζουμε ότι οι Σκύθες (αρχαίοι κάτοικοι της Θράκης) χρησιμοποιούσαν την κάνναβη για την κατασκευή υφασμάτων, αλλά και σε τελετές για το ευφορικό της αποτέλεσμα.

Το όνομα «χασίς» το πήρε η κάνναβη από τα αραβικά, οπού η λέξη σημαίνει «χόρτο». Το χασίς πιστεύεται ότι αντικατέστησε στους ισλαμικούς πληθυσμούς τη χρήση του αλκοόλ, που απαγορευόταν από το Κοράνι.

Από το 13ο έως και το 19ο αιώνα, η κάνναβη καλλιεργείται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και την Αμερική. Από τις αρχές του 20ου αρχίζει η απαγόρευση της καλλιέργειας και της χρήσης της κάνναβης.

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια, το εμπόριο και η χρήση κάνναβης απαγορεύτηκαν το 1920.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Η κάνναβη συνήθως εμφανίζεται σε διάφορες μορφές:

· Σε μορφή τριμμάτων των φύλλων, των λουλουδιών και των στελεχών (μαριχουάνα: περιεκτικότητα σε THC περίπου 1-3%).

· Σε πλάκα σκουρόχρωμου αποξηραμένου ρετσινιού (χασίς: περιεκτικότητα σε THC περίπου 8-15%).

· Σε μορφή παχύρευστου και κολλώδους υγρού (χασισέλαιο: περιεκτικότητα σε THC περίπου 40-60%).

Συνήθως η κάνναβη καπνίζεται αναμειγμένη με καπνό ή και σκέτη, αλλά μπορεί επίσης να φαγωθεί, αν ανακατευτεί με το φαγητό (συνήθως με γλυκό). Ένας άλλος τρόπος χρήσης είναι το βράσιμο της κάνναβης μαζί με κάποιο ρόφημα.

Οι μεταβολίτες της THC μπορούν να ανιχνευτούν στα ούρα πολλές εβδομάδες μετά τη χρήση κάνναβης, διότι επικάθονται στους λιπώδεις ιστούς του σώματος.

ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Η προσωπική αντίδραση στη χρήση κάνναβης διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από το περιβάλλον, από την ποσότητα της THC, από την τεχνική του καπνίσματος, καθώς και από τις προσδοκίες του χρήστη. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν σχεδόν καμία αντίδραση τις πρώτες φορές που καπνίζουν κάνναβη, και –στον αντίποδα- υπάρχουν άτομα που έχουν ψευδαισθήσεις ή κρίσεις πανικού με την πρώτη χρήση.

Όταν καπνίζεται, τα αποτελέσματα γίνονται πολύ γρήγορα αισθητά και κρατούν περί τη μία ώρα αν η ποσότητα είναι μικρή, ή αρκετές ώρες αν η ποσότητα είναι μεγάλη. Όταν τρώγεται τα αποτελέσματα συνήθως εμφανίζονται μετά από μία ή και περισσότερες ώρες.

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι: ιλαρότητα, τάση για πολυλογία, ευφορία και αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά. Συχνά ακολουθούνται από μία περίοδο καταστολής και υπνηλίας.

Η κάνναβη επηρεάζει την άμεση μνήμη και την ικανότητα για μάθηση. Αυξάνει τους χρόνους αντίδρασης για γι’ αυτό είναι επικίνδυνο να οδηγεί κανείς υπό την επήρειά της.

Υπολογίζεται ότι με μια δόση ίση με ένα ή δύο τσιγάρα, υπάρχει μείωση της ικανότητας για οδήγηση για μία περίοδο τεσσάρων ως οκτώ ωρών.

Παρουσιάζονται επίσης συμπτώματα όπως: ταχυκαρδίες, αύξηση της όρεξης και ξηρότητα στο στόμα. Η ταυτόχρονη χρήση αλκοόλ επιτείνει αρκετά τα αποτελέσματα αυτά.

Έχουν εμφανιστεί επίσης ισχυρότερες ποικιλίες κάνναβης, η χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει άγχος, φοβίες, σύγχυση και παραισθήσεις.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Η κάνναβη δεν προκαλεί ανοχή ή σωματική εξάρτηση, αλλά προκαλεί σοβαρή ψυχική εξάρτηση. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από υπερβολική δόση.

Ο καπνός της κάνναβης περιέχει τρεις φορές πιο καρκινογόνο πίσσα από ότι του τσιγάρου. Η χρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει βήχα, βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα κ.λπ.

Ένα τσιγάρο κάνναβης αντιστοιχεί σε 4 περίπου κανονικά τσιγάρα, επειδή ο καπνός κατακρατείται περισσότερο στον οργανισμό και είναι πιο καυτός.

Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί μα επιφέρει πρόωρο τοκετό, ενώ υπάρχει πιθανότητα το νεογνό να γεννηθεί ελλειποβαρές, να αντιμετωπίζει προβλήματα στην ικανότητα μάθησης και να έχει μειωμένη ανταπόκριση στα αισθητηριακά ερεθίσματα.

Από αρκετούς συγγραφείς έχει περιγραφεί, αν και δεν έχει επαληθευτεί επαρκώς, το λεγόμενο «Σύνδρομο έλλειψης κινήτρων». Παρουσιάζεται σε χρόνιους χρήστες κάνναβης, και μπορούμε να το περιγράψουμε ως μία κατάσταση γενικής απάθειας, άμβλυνσης του συναισθήματος, δυσκολίας στην κριτική ικανότητα και διαταραχής της προσοχής.

Σε μικρό ποσοστό των χρηστών η συστηματική και σημαντική χρήσης κάνναβης μπορεί να προκαλέσει και ψυχωσικόμορφες καταστάσεις οι οποίες μιμούνται σε μεγάλο βαθμό μείζονος τύπου ψυχοπαθολογικές διαταραχές.